Nejčastější chyby při fermentaci kombuchy

Fermentace kombuchy je relativně jednoduchá, ale přesto se někdy objeví chyby, které mohou ovlivnit kvalitu nápoje anebo v nejhorším případě znehodnotit celou fermentovanou várku nápoje. Podíváme se na ty nejčastější a jak je napravit.
1. Použití horkého čaje
-
Problém: Pokud nalijete SCOBY do horkého nálevu, můžete ho zahubit.
-
Řešení: Nechte čaj vždy vychladnout na pokojovou teplotu, než přidáte SCOBY.
2. Nedostatečná hygiena
-
Problém: Kontaminace nádoby nebo rukou může způsobit vznik plísně.
-
Řešení: Před startem fermentace vždy důkladně umyjte nádoby.
3. Hermeticky uzavřená nádoba
-
Problém: SCOBY potřebuje kyslík. Pokud je nádoba uzavřená, fermentace se zastaví nebo proběhne nesprávně.
-
Řešení: Použijte prodyšný kryt, například plátno připevněné gumičkou k hrdlu sklenice.
4. Nedostatečné okyselení
-
Problém: Příliš sladké a neutrální prostředí může podpořit růst plísně a velmi pravděpodobně se tak stane. Asi každému z nás se podařilo zapomenout kdesi doma odložený čaj v hrníčku. Ta chlupatá plesnivá plovoucí potvora na povrchu čaje je to poslední, co chceme vidět v naší kombuše.
-
Řešení: Vždy přidávejte kvalitní startovací tekutinu (hotovou kombuchu) k novému čaji v poměru 200-300ml na 1l čaje.
5. Příliš dlouhá fermentace
-
Problém: Kombucha se stává příliš kyselou a může být nepříjemně octová až ostrá.
-
Řešení: Sledujte proces a ochutnávejte ji po 7–10 dnech. Pokud je příliš kyselá, použijte ji jako základ na druhou fermentaci.
6. Plíseň na SCOBY
-
Problém: Plíseň je obvykle suchá a chlupatá. Příčiny jsou různé a mezi ty nejčastější patří nedostatečně kyselé prostředí či kontaminace z okolního prostředí
-
Řešení: Pokud objevíte plíseň, doporučujeme nápoj vyhodit a začít znovu s novým SCOBY. Existují možnosti, kdy se dá SCOBY s malou plísní ještě zachránit, ale to je kapitola sama o sobě a rozhodně je snadnější začít s novým startovacím nálevem.