Jak na první litr?

Pořídili jste si od nás SCOBY startér? Pojďme nastartovat první litr vaší domácí kombuchy podle našeho postupu.

Ingredience:

  • 8g (5-6 pytlíčků) černého nebo zeleného čaje (neochucených)
  • 800ml pitné vody
  • 70 - 80g cukru (ideálně bílého)
  • 200ml SCOBY startovacího nálevu
  • Sklenice, která není úplně uzavřená
  • Čistá bavlněná látka, kuchyňská utěrka nebo papírový ubrousek na zakrytí nádoby
  • Gumička na upevnění krycí látky

Postup:

  1. Příprava čaje: Přiveďte 800ml vody k varu a vložte do ní čaj anebo čajové pytlíčky. Nechte čaj louhovat podle pokynů na obalu, obvykle 5-10 minut. Poté vyjměte pytlíčky a přidejte cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

  2. Chlazení čaje: Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu. Je důležité, aby byl čaj při přidávání SCOBY startéru dostatečně ochlazen, aby nedošlo k poškození kultury.

  3. Přidání SCOBY nálevu: Jakmile je čaj dostatečně ochlazen, nalijte ho do sklenice a přidejte celý obsah balení SCOBY nálevu. Toto je "startér", který pomůže novému nápoji začít fermentovat.

  4. Zakrytí a umístění: Zakryjte nádobu čistou bavlněnou látkou, kuchyňskou utěrkou anebo papírovým ubrouskem a upevněte gumičkou, aby se zabránilo proniknutí hmyzu nebo prachu, ale zároveň mohl nápoj dýchat. Umístěte nádobu na tmavé místo mimo dosah přímého slunečního světla.

  5. Fermentace: Nechejte kombuchu fermentovat při pokojové teplotě alespoň 5 dní. Nápoj ochutnávejte každý den, abyste zjistili, kdy dosáhla vámi požadované chuti. Pamatujte, čím déle vaše kombucha fermentuje, tím kyselejší bude.

  6. Druhá fermentace (volitelné): Pokud chcete přidat vaší kombuche další chuťové složky, můžete se pustit do druhé fermentace. Její postup spočívá nejčastěji v přidání ovoce, které vylepší chuť kombuchy. Tuto druhou fermentaci proveďte už v uzavřených lahvích, a to na 1-3 dny při pokojové teplotě, poté kombuchu slijte přes sítko do láhví. Pozor, uzavřená nádoba může vlivem delší fermentace prasknout.

  7. Uchovávání: Po dokončení fermentace můžete kombuchu přelít do uzavřených lahví a uložit je do lednice. Skladovaná kombucha vydrží v chladu až několik týdnů. Opět připomínáme, že skladování uzavřené nádoby s kombuchou při pokojové teplotě může vlivem delší fermentace způsobit prasknutí nádoby! Proto je nutné kombuchu vždy uskladnit v lednici, kde se fermentace vlivem chladu zpomalí. 

Takto vypadá náš recept na výrobu prvního litru vaší domácí kombuchy. Pamatujte však na to, že doba fermentace a chuť kombuchy je ovlivněna teplotou a dalšími faktory, takže se nebojte experimentovat, abyste dosáhli ideální chuti dle vašeho gusta.