Kombucha je osvěžující fermentovaný čaj údajně plný probiotik, který si snadno můžete vyrobit doma. Pokud se do toho chcete pustit, ale nevíte, kde začít, tento jednoduchý a stručný průvodce vám krok za krokem ukáže, jak na to.
Co je kombuča, kombucha, placka, "houba"?
Kombuča je fermentovaný nápoj, který vzniká přidáním kombučové kultury (SCOBY) do oslazeného čaje. SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) je kolonie prospěšných bakterií a kvasinek, které přeměňují cukr na kyseliny a oxid uhličitý, no a to je celá věda stojící za vznikem tohoto perlivého nápoje.
Co budete potřebovat?
Tento návod jsme vytvořili pro 3l nápoj a budeme potřebovat následující ingredience a pomůcky:
Ingredience:
-
SCOBY –
-
Startovací nálev SCOBY – základní kultura pro fermentaci se startovacím 500ml nálevem
-
Černý nebo zelený čaj – ideálně bez aromatických příchutí, 20 - 24g
-
Cukr – klasický bílý cukr funguje nejlépe, 200 - 240g
-
Voda – filtrovaná nebo převařená
Anebo si pořiďte rovnou jednu z variant našich startovacích setů.
Pomůcky:
-
Skleněná nádoba – o objemu 3 litry
-
Bavlněná utěrka nebo papírová ubrousek – k zakrytí nádoby
-
Gumička – k upevnění utěrky
-
Lžíce nebo vařečka – pro míchání
-
Láhve s uzávěrem – pro skladování hotové kombuchy
Jak připravit domácí kombuchu: Krok za krokem
1. Připravte základní čajový nálev
Uvařte asi 2,5 litrů vody a přidejte čaje. Nechte louhovat bez problému i déle než 10-15 minut, čaj nelouhujete pro sebe, ale pro SCOBY, který nemá vůbec žádný problém s déle louhovaným čajem. Poté přidejte všechen cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Je absolutně jedno, jhestli použijete cukr krystal, krupici anebo moučku. Všechny mají naprosto stejnou kalorickou hodnotu. Nám se nejvíce osvědčil cukr krupice, protože se rozpustí rychleji než krystal a nemáte po něm celou kuchyň jako z moučky :)
2. Přidejte SCOBY a startovací nálev
Do skleněné nádoby nalijte vychlazený čaj a přidejte asi 500 ml hotového startovací nálevu se SCOBY.
3. Zakryjte a nechte fermentovat
Zakryjte nádobu bavlněnou utěrkou a upevněte ji gumičkou. Umístěte ji na teplé, tmavé místo (ideálně 21–26 °C). Nechte fermentovat 7–14 dní podle požadované chuti.
4. Ochutnejte a stáčejte
Po týdnu začněte ochutnávat. Pokud je kombucha dostatečně kyselá, přelijte ji do lahví a uložte do lednice. Můžete také provést druhou fermentaci s ovocem nebo bylinkami pro intenzivnější chuť a perlivost.
Tipy pro úspěšnou fermentaci
-
Nepoužívejte kovové nádoby, protože mohou reagovat s kyselinami v kombuše.
-
Pokud má SCOBY plíseň (bílý chmýřovitý povlak), zlikvidujte ho a začněte s novým.
-
Experimentujte s různými druhy čaje a dochucováním, ale vyhýbejte se čajům s oleji (např. Earl Grey).
- Pokud se vám zdá nápoj příliš kyselý už po 3.dnu, začněte novou várku s polovičním startovacím nálevem (250ml).
Více tipů a rad naleznete na našem blogu.