Novinky

Proč a jak vzniká celulózová placka na povrchu během fermentace kombuchy?
Proč a jak vzniká celulózová placka na povrchu během fermentace kombuchy?

Pokud jste někdy fermentovali kombuchu, pravděpodobně jste si všimli tenké, průhledné vrstvy, která se začne tvořit na povrchu nápoje. Tato vrstvička, známá jako celulózová placka nebo SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), je charakteristickým znakem probíhající fermentace kombuchy. Proč vlastně vzniká a jak tento proces funguje? Pojďme se na to podívat blíže. 

Číst článek
Nejčastější chyby při fermentaci kombuchy
Nejčastější chyby při fermentaci kombuchy

Fermentace kombuchy je relativně jednoduchá, ale přesto se někdy objeví chyby, které mohou ovlivnit kvalitu nápoje anebo v nejhorším případě znehodnotit celou fermentovanou várku nápoje. Podíváme se na ty nejčastější a jak je napravit.

 

Číst článek
Jak probíhá fermentace kombuchy krok za krokem, den po dni
Jak probíhá fermentace kombuchy krok za krokem, den po dni

Fermentace kombuchy je fascinující proces, který kombinuje činnost bakterií a kvasinek. Tento článek vás provede jednotlivými kroky a dny, abyste mohli sledovat, co se během fermentace děje. Uvedené časové rozmezí je orientační, vždy záleží na kvalitě a množství startovacího nálevu, ale i dalších faktorech jako je typ zvoleného čaje (například kombucha fermentuje o něco rychleji v zeleném čaji než v čaji černém).

Číst článek
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený ze slazeného čaje, který prošel procesem kvašení za přítomnosti specifické kultury bakterií a kvasinek, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je oblíbený nejen pro svou osvěžující chuť, ale také pro řadu údajně příznivých účinků na zdraví, včetně podpory trávení, posílení imunitního systému a detoxikace organismu. Přestože kombucha má mnoho potenciálních výhod, je důležité ji konzumovat v přiměřeném množství, především pokud s její konzumací začínáme.

Číst článek
Alkohol a kombucha: Co byste měli vědět
Alkohol a kombucha: Co byste měli vědět

Pro začátek si připomeneme, že kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z čaje, cukru, vody a symbiotické kultury bakterií a kvasinek (tzv. SCOBY). Během procesu fermentace kvasinky přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Zatímco většina alkoholu se poté dále přeměňuje na kyseliny, které dávají kombuše její charakteristickou kyselou chuť, malá část alkoholu v nápoji ovšem zůstává.

Číst článek
5 položek celkem